Société Roquefort AOP
Historien bak
I Combalou-grotterne i byen Roquefort i det sydlige Frankrike lagres en av verdens eldste og mest fornemme oster. Legenden sier, at en fåregjeter glemte et stykke brød med fersk fåreost inne i grottene, fordi han ble forelsket og dro bort med en ung pike. Adskillige uker senere kom han tilbake, og så hvordan blåskimmel fra brødet hadde spredt seg til osten. Han spiste osten og syntes smaken var fantastisk. Hermed var forløperen for roquefort-osten således skapt. Blåmuggen på brødet var Penicillium Roqueforti, som den dag i dag stadig finnes i Combalou-grotterne, bl.a. i sprekker i klippeveggene. Således baker man også i dag brød, som etterpå pensles på med Penicillium Roqueforti. Blåmuggen, som vokser frem på brødet settes til den ferske ostemassen, som under ostens modning i grotterne danner en flott blåmarmorering. I grotterne er der en konstant høy luftfuktighet og lav temperatur året rundt, som sikrer optimale lagringsforhold.
Utseende og smak
Roquefort er verdenskjent på grunn av sin fantastiske smak. Den er produsert av fåremelk som er den fremtredende melketypen i området rundt Roquefort. Smaken er kraftig og fyldig av blåmugg som i kombinasjon med det høye saltinnhold gir en helt spesiell vidunderlig aroma. Konsistensen er kremet og til tider meget fuktig, da osten kan avgi litt væske.
Tips for bruk
Still den på ostebordet, hvis du får besøk av noen, som er glad i ost med mye smak. Bruk deretter resten – hvis der er noe tilbake – til en deilig sause til for eksempel et stykke rødt kjøtt eller litt frisk pasta. Eller smuldrer over en salat.
Blåmugg
Fåremelk
Frankrike
Aveyron